Το ξενοδοχείο

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε ένα εκσυγχρονισμένο οικιστικό περιβάλλον

Tο Pylaia Boutique Hotel & Spa πήρε το όνομα του από το παλιό προσωνύμιο της Αστυπάλαιας. Σύμφωνα με την ιστορία, οι ντόπιοι αποκαλούσαν το νησί «Πυλαία» λόγω της μορφολογίας του, δηλαδή λόγω τους πολλών όρμων που έχει το νησί, γνωστοί και ως «πύλες».

Χτισμένο πάνω σε πλαγιά μόλις 300 μέτρα από τη πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα, το ξενοδοχείο ξεχωρίζει στον παραθαλάσσιους οικισμό αφού απλώνεται σε έκταση δύο στρεμμάτων και προσφέρει πανοραμική θέα προς το Αιγαίο και τους όρμους Αιχυλή, Άγιος Κωνσταντίνος, Πάπου και Τζανάκι. Πέρα από το κεντρικό κτίριο, που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις υποδοχής, τη μπουτίκ Εύα και το εστιατόριο Cucina Restaurant & Bar, στα υπόλοιπα πέντε μικρότερα κτίρια των δύο ορόφων στεγάζονται συνολικά 26 πολυτελή δωμάτια και σουίτες. Η πισίνα του ξενοδοχείου βρίσκεται ανάμεσα στα διάφορα δωμάτια, τα οποία παρόλο που έχουν ως κοινό σημείο την καλαισθησία, οι λεπτομέρειες τους τα κάνουν να ξεχωρίζουν και προσδίδουν στο καθένα μια ξεχωριστή ταυτότητα. Εδώ, κανένα δωμάτιο δεν είναι το ίδιο.

Γεμάτο φως, ζεστασιά και άνεση, το κατάλευκο ξενοδοχείο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον που το περιβάλλει αφού είναι χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αστυπαλίτικη αρχιτεκτονική, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σύγχρονη αισθητική και κομψή, φυσική διακόσμηση. Τα καραβόπανα με τα καλάμια που χρησιμοποιούνται για σκίαση στα δωμάτια του ξενοδοχείου, προσφέρουν ένα κυκλαδίτικο χαρακτήρα στη ατμόσφαιρα και έρχονται σε αντίθεση με το καταγάλανο ουρανό και το σκούρο μπλε του Αιγαίου. Από την άλλη το στοιχείο της πέτρας θυμίζει στιγμιαία Δωδεκάνησα. Τα δροσερά πέτρινα στενά διακοσμούνται από ελιές και φραγκοσυκιές, θυμίζοντας νησιώτικη γειτονια και δημιουργώντας ένα εξαιρετικό δείγμα διάσωσης της παράδοσης ενός τόπου και της προσαρμογής της στο σήμερα.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στο σεβασμό του περιβάλλοντος και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα φυσικά υλικά όπως ξύλο, καραβόπανο και λευκό χαλίκι για τη σκίαση και τη θερμομόνωση, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση ενέργειας. Ένα ακόμη στοιχείο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, ώστε κάθε χώρος και δωμάτιο να είναι άνετος χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού. Επίσης, ανακυκλώνονται στερεά και υγρά απορρίμματα, ενώ για τον καθαρισμό χρησιμοποιούνται πάντα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, έτσι ώστε να διαμορφώνεται το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο φυσικό τοπίο.

Συνδυάζοντας το διαχρονικό με το εφήμερο, το κλασικό με το μοντέρνο, τις μεγάλες με τις μικρές κλίμακες, τα συμβατικά με τα ανακυκλώσιμα, φυσικά υλικά, το ξενοδοχείου Pylaia Boutique Hotel & Spa αποτελεί μια ωδή στην αρχετυπική αρχιτεκτονική του νησιού.  

ΚΡΑΤΗΣΗ