Αστυπάλαια

Ένα μείγμα από κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και δωδεκανησιακή αρχοντιά

Τοποθετημένη στο δυτικότερο άκρο των Δωδεκανήσων, η πεταλούδα του Αιγαίου στέκεται κυριολεκτικά ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Η Αστυπάλαια, η Αστροπαλιά όπως ονομάζεται αλλιώς, έχει μια αγνότητα που όμοια της δύσκολα θα συναντήσεις. Σχεδόν απομονωμένο από οτιδήποτε τουριστικό, το νησί διαθέτει καθαρές ακρογιαλιές, νησιώτικα γαλανόλευκα στενά, ένα συνδυασμό κυκλαδίτικης και δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής, ταβερνάκια πάνω στο κύμα και φυσικά, πλούσια κι εύφορη γη. Με αυτό το ακαταμάχητο μείγμα πολιτισμών, η Αστυπάλαια δε γίνεται να μη σε μαγέψει.

Παραδοσιακή και ταυτόχρονα σύγχρονη, η Αστυπάλαια προσφέρει συνεχώς εικόνες που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Οι οκτώ παραδοσιακοί ανεμόμυλοι με τις κόκκινες σκεπές είναι σημείο κατατεθέν για το νησί και το εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένοι από αυτούς λειτουργούν από το Δήμο είτε ως βιβλιοθήκη ή ως κέντρο πληροφοριών. Αξιοπρόσεκτο είναι και το επιβλητικό Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει στη Χώρα, αφού βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Για να το φτάσεις ανεβαίνεις τα χαριτωμένα σοκάκια και περπατάς ανάμεσα σε σπίτια ντόπιων, παραδοσιακά καφενεία και χαριτωμένα μικρομάγαζα. Η διαδρομή είναι σκέτη απόλαυση: εντυπωσιακές βουκαμβίλιες αγκαλιάζουν τ’ αρχοντικά σπίτια, απλωμένες μπουγάδες ανεμίζουν στα σοκάκια, ολόλευκα καμπαναριά με φόντο μονάχα το Αιγαιοπελαγίτικο μπλε. Εικόνες που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη ελληνική πραγματικότητα, πιο καθαρή, ανόθευτη. Αυτή των ανθρώπων που ζουν απλά, με σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη. 

Φυσικό περιβάλλον και οικισμοί

Το «στενό», όπως ονομάζεται, είναι μια λωρίδα γης στο κέντρο της Αστυπάλαιας που διαχωρίζει το ανατολικό μέρος, δηλαδή το Μέσα νησί, από το δυτικό μέρος ή αλλιώς το Έξω νησί. Ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Αστυπάλαιας και οι γύρω νησίδες, είναι προστατευόμενοι βιότοποι του Natura 2000, ενώ ολόκληρο το νησί έχει  αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα ως οικολογικά σημαντική περιοχή, καθώς φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Εκτός από τη Χώρα την πρωτεύουσα δηλαδή, υπάρχει ένα ακόμη χωριό που ονομάζεται Ανάληψη, ή Μαλτεζάνα για τους παλιούς, και απέχει δέκα χιλιόμετρα από τη Χώρα. Εδώ βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Το Λιβάδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός δίπλα στη Χώρα που ζωντανεύει το καλοκαίρι ενώ το Βαθύ βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού και προσφέρει ένα εντυπωσιακό σκηνικό φυσικού περιβάλλοντος. 

Αξιοθέατα

Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι και οι πολύ καλά διατηρημένοι ανεμόμυλοι και το εντυπωσιακό Κάστρο της Αστυπάλαιας ή Κάστρο των Κουερίνι, με την εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγιάς την Πορταϊτισσας.  Άξια επίσκεψης είναι επίσης τα τρία σπήλαια του νησιού, πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες: το σπήλαιο του Νέγρου στις Βάτσες, το σπήλαιο του Δράκου στο Βαθύ, ή δρακοσπηλιά, και η σπηλιά της Παναγιάς της Πουλαριανής στην Ανάληψη. Στη Χώρα υπάρχει νεκροταφείο βρεφών και νηπίων, που χαρακτηρίζεται μοναδικό παγκοσμίως αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της νήσου με αρκετά εξαιρετικά εκθέματα. Στην πλατεία της Χώρας θα βρείτε τη Ναρκίσσειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει βιβλία και σπάνιες εκδόσεις.

Παραλίες

Οι ακτές της Αστυπάλαιας είναι κατά βάση βραχώδεις, με όρμους, κολπάκια και πεντακάθαρα νερά. Στα νοτιοανατολικά υπάρχουν διάφορα μικρά νησιά, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται το Κουνούπι και ο Κουτσομύτης, όπου αδιαμφισβήτητα θα βρείτε τις ομορφότερες παραλίες. Τα γαλαζοπράσινα νερά θα σας μαγέψουν! Μπορείτε να τα επισκεφθείτε με καθημερινά πλοιάρια που φεύγουν από το γραφικό λιμανάκι του Πέρα Γιαλού. Από το Τζανάκι θα έχετε την καλύτερη θέα στη Χώρα και στο Ενετικό Κάστρο αλλά και στον Άγιο Κωνσταντίνο μπορείτε να χαλαρώσετε κάτω από τη σκιά που προσφέρουν τα στοιχισμένα αρμυρίκια, αγναντεύοντας το Κάστρο. Στο Στενό θα εκτιμήσετε την ευκολία πρόσβασης και στο Μπλε Λιμανάκι και τις Πλάκες την ευκολία απομόνωσης. Οι Βάτσες και τα Καμινάκια βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση και για να φτάσετε ακολουθείτε χωματόδρομους, που όμως θα σας οδηγήσουν σε εντυπωσιακά βραχώδη τοπία που όμοια τους δεν έχετε ξαναδεί. Η Ψιλή Άμμος είναι η κατάλληλη παραλία για όσους προτιμούν χρυσή αμμουδιά και ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά. 

ΚΡΑΤΗΣΗ